Körens historia

Akademiska kören bildades 1931 som Sveriges första blandade studentkör. Då var namnet Stockholmsstudenternas Körsällskap. 1937 antogs namnet Akademiska kören samtidigt som körens märke, lyran, komponerades. Kören hade i början mycket utbyte med sin systerkör och förebild, Akademisk Korforening i Oslo. Dirigenter under de tidiga åren var Sven Appelqvist och Erik Ehnwall.

År 1943 blev Johannes Norrby körens dirigent. 1949 vann Akademiska kören huvudklassen vid körtävlingarna i Llangollen i Wales. Flera framgångsrika turnéer följde. Epoken avslutades med att Johannes Norrby ledde AK vid två minnesvärda tillfällen: Jussi Björlings jordfästning och minneshögtiden för Dag Hammarskjöld på Gärdet.

1964 tog Eskil Hemberg över taktpinnen från Johannes Norrby. Framgångarna fortsatte med framför allt många och långa utlandsturnéer till USA och Sovjetunionen. AK framträdde också vid prinsessan Christinas bröllop i Slottskyrkan. Vid den här tiden ändrades förutsättningarna för studentlivet. Pukasreformen satte press på studenterna att bli klara med studierna vilket ledde till att kören kom att bestå av äldre yrkesverksamma personer. AK var inte längre en utpräglad studentkör. Julkonserten Frid på jorden i Sofia kyrka år 1983 blev Hembergs avskedskonsert.

Därefter kom en period med tätare dirigentbyten då kören dirigerades av i tur och ordning Torkel Borelius, Olle Sköld och Anders-Per Jonsson.

År 1991 tillträde Christina Hörnell som dirigent och det blev början till en ny framgångsrik epok i körens historia. Under den tiden genomfördes bland annat turnéer till Danmark, Norge, Tyskland och Mexico men även inom Sverige. Kören sjöng större verk med operasolister och musiker ur Hovkapellet. Medverkade flera gånger på konserter i Dalhalla och i Konserthuset. Medverkade i konserter med kända artister som Helen Sjöholm, Loa Falkman, Lars Roos, Anna-Lotta Larsson, Göran Fristorp, Arne Domnerus och Georg Riedel. Gav två konserter under ledning av Eric Ericson. Vikarierade för Radiokören vid filminspelning och för Operakören vid Drottning Silvias födelsedagsfirande. Medverkade vid en konsert som sändes i Sveriges Radio P2. Sjöng Luciasången i Sveriges televisions julkalender. Kören gav även ut flera skivor under Christinas tid. Sammanfattningsvis var det en oerhört framgångsrik period i körens historia. Epoken med Christina Hörnell avslutades med en magnifik 75-årsjubileumskonsert i Konserthusets stora sal i november 2006.

Strax efter 75-årsjubileet, våren 2007, efterträddes Christina Hörnell av Maria Goundorina som vikarierade på posten endast ett halvår. Marias efterträdare hann inte ens börja som dirigent innan han tvingades avsäga sig uppdraget på grund av sjukdom. Då var goda råd dyra eftersom nästa konsert tillsammans med bland andra Georg Riedel redan var planerad.

Räddningen blev Håkan Sund som i början av 2008 med stor entusiasm tog taktpinnen. Samtidigt som Christina Hörnell slutade som dirigent hade också ganska många medlemmar slutat i kören. Det ledde till en början till en besvärlig ekonomisk situation men under Håkans ledning vändes snart utvecklingen till det bättre. Större evenemang varvades med vanlig konsertverksamhet. År 2009 deltog kören i en körtävling, Grieg international choir festival, i Bergen. AK nådde inte fram till finalen som vanns av en annan svensk kör, nämligen Sofia Vokalensemble. Senare sjöng kören Carmina Burana i Gävle konserthus. Under Håkans tid har kören även samarbetat med Jan Allan och Georg Riedel, turnerat i Danmark, Frankrike och Åland och, framför allt, deltagit i ett körkonvent i Chicago sommaren 2016. Konventet arrangerades av AUSS (American Union of Swedish Singers). Akademiska kören blev, genom sin dirigent, inbjuden att medverka i egenskap av kör från Sverige.

Idag är Akademiska kören en fristående kör som inte är bunden till någon församling eller organisation. Kören har inte heller någon koppling till den akademiska världen även om många av medlemmarna är akademiker.